събота, 21 април 2012 г.

Как да забогатеем докато пестим вода - няколко лесни стъпки


    And so, brothers and sisters,  който разливал на воля безценната и животворна H2O – разливал.  3.5 куб.л. /месец (не е правописна грешка) е лимитът, който предлага Комисията по енергийно и водно регулиране. Нарушителите, надвишаващи тази внимателно калкулирана според нуждите на средният българин от цигански произход, къпеш се пет пъти годишно /предимно под дъжда/, ще бъдат принудени да се изръсят със значителни суми. Суми, които биха подхождали на вода, обогатена със златни йони, а не с твърди примеси, ръжда и утайки.
Разбира се в такъв момент не трябва да поставяме под съмнение умствената уравновесеност на комисията, налагаща тази водоспестяваща мярка, а да помислим как да намалим потреблението на вода в домашни условия – КАПКА ПО КАПКА.



Ето нашите предложения, които могат да преобразят мисленето, а защо не и живота Ви?

   КЪПАНЕ
Най-голямо разливане на вода се получава докато се къпете. Така че – никакво къпане у дома. Забравете пеенето под душа, а жълтото пате от ваната може да подарите на някое приятелско бебе. Бебетата много обичат да дъвчат гумени играчки, а жълтото е един от първите цветове, които разпознават. Всички ще бъдат възхитени от подаръка Ви.
Междувременно може да трансформирате банята в спалня за гости само с едно движение – застилайки ваната с промоционалния матрак Дормео “Релакс”. Гърбът на Вашите гости ще ви бъде благодарен! А Вашето жилище автоматично се превръща от двустайно, в тристайно, от тристайно в многостайно и т.н. “–стайно”. Което е отлична инвестиция по време на криза. 

   Къде да се къпем? Вариантите са няколко:

*** Загубите на ВИК по трасето са около 50%, така че вода има в изобилие. Всичко от което се нуждатете е карта на градската водопреносна мрежа /можете да я свалите от интернет, в jpg формат/. След което само трябва да се поразходите и да потърсите по коя улица точно шурти водата днес. Тъй като ВИК обикновено завършва ремонтите си в рамките на няколко дни не разчитайте да се къпете всеки път на едно и също място. Насладете се на разходката преди къпане и се радвайте на невероятните колкичества витамин Д, които кожата Ви събира от слънцето.

*** на автомивката – застанете с гръб към предната броня на колата в поза “Йогистки поздрав към слънцето” и помолете да Ви облеят от всички страни, наблягайки на подмищниците. Студеният душ е здравословен, подобрява обменните процеси в организма и укрепва имунната система. Спестявате от антибиотици.

 *** в морето/реката/. Този метод не е особено препоръчителен, защото е твърде достъпен и повечето граждани ще се насочат именно към него. Но пък ако сте си мечтали да видите река Ганг сега е моментът да й се полюбувате в български вариант. Много е вероятно там да попаднете на представители на Българската Православна Църква, извършващи сватби и кръщенета, както и водосвет. Използвайте случая и се пречистете и духовно. Плътта е тленна.

   МЪЖЕ И БРЪСНЕНЕ - Да се завърнем към традициите. Нашите деди са се бръснели от дъжд на вятър, изпозвайки малък метален съд със сапунена вода, в който потапяли бръснача. Наболите бради винаги са секси, така че не е необходимо да го правите всеки ден. Ако сте от оня тип мъже, които не одобряват бръснач, насочен срещу човешко същество, просто оставете брадата си да израстне и се заемете с писане на сценарии или рисуване. Веднъж годишно можете да подстригвате брадата с обикновени ножици.

   ДЕЦА И ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ – децата по принцип мразят да се мият, а на кучето позволете да се къпе в локвите. То така или иначе го прави.

   МИЕНЕ НА ЧИНИИ И ПРАНЕ
Миенето на чинии е изморително, отегчително и съсипва кожата на ръцете. Повечето домакини споделят, че обичат да мият чинии само през зимата, защото това стопля ръцете и подобрява кръвообращението в тях. По тази причина съдомиялните отдавна са извоювали мястото си в съвременното кухненско обзавеждане. Тъй като те работят предимно с вода, ще трябва да забравим за тях. Пластмасови прибори и чинии за едократна употреба. И не забравяйте да ги изхвърляте разделно. 

   ПРАНЕ НА БЕЛИ И ЦВЕТНИ ДРЕХИ
Качеството на съвременният текстил така или иначе не позволява носенето му повече от един сезон. Колко трудно може да бъде да не перете дрехите си 2-3 месеца?! Но ако осъзнавате че сте непоправимо пристрастени към Ариел с предпране, ще се наложи да изчакате малко. В наши дни маркетинговите отдели знаят какво искате преди дори да сте си го помислили, а реакциите на производители и пазар са светкавични. Не след дълго “Новият Ариел за Сухо Пране” ще бъде и във Вашият дом.

Дотук нашите предложения бяха за обикновеният потребител.

 Ако сте от онзи тип хора, които  "мислят глобално, но действат локално", забравете всичко написано дотук.
 Обърнете се към съседите за подкрепа на инициативата ви “Да изкопаем нашият кладенец за един ден!”. Инвестициите са минимални – няколко лопати и надежден човешки ресурс, избрал свободата на собственият водоизточник пред перспективата на вечното робство към ВИК. Прегърнете идеята на бъдещето и направете своя кладенец реалност. Водата в международен мащаб тревожно намалява и не е далеч момента, в който недалновидни страни като Дубай и САЩ ще ви предлагат хотели на брега на Тихия океан и казина в Лас Вегас в замяна на Вашият кладенец. В никакъв случай не им го отстъпвайте!

4 коментара:

  1. В казармата съм се бръснал без вода - бяхме на режим, а военните не признават това за основателна причина да отидеш брадясал на караул.

    Колкото до къпането, знам семейство дебили /наистина са такива/, които си имат ден за баня - веднъж в седмицата. Когато дъщерята започна да мисли за момчета, решила да се изкъпе втори път, но бащата и брата й направили забележка, че пилее вода. Та я отказали :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Горкото момиче, пред какви ли не пречки понякога се изправя любовта...дано да срещне някой, с когото да им съвпадат дните за баня /метафорично казано, не се бъзикам този път :)/
      Шефе, тия от комисията са големи отворковци?! Не им стиска да кажат "вдигаме ви цената на водата", а ни баламосват с лимит, който е по-смешен от всички постинги за Нетко, Рустам и Панто, които си писал някога.
      На 10 м. от мен има кран на ВиК, който захранва целия район, много се изкушавам да го превърна във френски фонтан като се връшам от някоя нощна мисия. Можем да го припишем на "Анонумус" с едно клипче в тубата: "Анонимно хакване на кран във Варна. Ние не забрявяме, ние не прощаваме - да се готвят София и Бургас"

      Изтриване
    2. И на водата ще й дойде редът. Cега обаче май големият проблем е Морската градина. Ти сигурно знаеш повече. Мен ме включиха в някаква Фейсбук-група по този повод.
      Може да се окаже, че правилно са ме предупреждавали за вашия кмет.

      Изтриване
  2. Застрояването в Морската не е проблем, то е бъдеща реалност. Само още не са сигурни какво да строят - жилища или забавления.
    Пък и се знаеше, че след изборите ще стане. ББ го е обещал на Марин Митев, дори наскоро беше тук неофициално за да скастри кмета, който е разтревожен от реакцията на местното население. Част от парите на предизборната кампания на ГЕРБ са от ТИМ и сега е време за плащане на сметката :) Като цяло морската столица бавно но сигурно се мести в Бургас, за софианци морето е на юг.
    Дано ТИМ да не си хареса Борисовата градинка, ще ви построи небостъргач с 5 панорамни ресторанта за един мандат време :))

    ОтговорИзтриване